Zilele Europene ale Patrimoniului 2023. Comunicat de presă.

Prin prezenta, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, organizație în grija căreia se află păstrarea și valorificarea Patrimoniului Cultural al Republicii Moldova, vă aduce la cunoștință că în perioada 25 septembrie – 5 octombrie 2023 în Republica Moldova se vor desfășura manifestații dedicate „Zilelor  Europene ale Patrimoniului”. În acest context vă amintim, că pentru prima dată acest Program de anvergură Europeană, a fost constituit în anul 1985 de către  Consiliul Europei, cu scopul sensibilizării opiniei publice referitor la păstrarea patrimoniul paneuropean pentru generațiile viitoare.

Anul acesta, pentru prima dată, Agenția, va îmbracă manifestațiile, prilejuite de acest eveniment, în veșmântul  unui stat, proaspăt devenit Țară candidat la aderarea  UE. Acest fapt ne creează noi oportunități de valorificare și păstrare a bogatului nostru patrimoniu cultural, lăsat nouă, drept moștenire de către strămoșii noștri. Avem cu ce ne mândri. Avem sute și sute de monumente istorice,  care demonstrează că suntem demni de a deveni membri cu drepturi depline a familiei europene.

Toate manifestațiile, vor purta amprenta acestui scop nobil dar și important pentru noi.

Argument forte la cele menționate mai sus va servi și manifestațiile, care vor avea loc în incinta AIRM, începând cu ora 16.00, la data de  27.09. 2023. Vă invităm să fiți împreună cu noi demonstrând prin aceasta prin fapte concrete, că ne pasă și că dorim și știm a păstra Patrimoniul nostru ca pe o avere de care să se poată folosi și generațiile viitoare. Împreună să demonstră lumii că suntem păstrători de tradiții europene în domeniul Patrimoniului cultural, înscriindu-ne perfect în genericul declarat de către Ministerul Culturii pentru anul 2023, care este:  „Patrimoniul cultural european și comunitatea locală”

Programul AIRM pentru Zilele Europene ale Patrimoniului 2023

25.09-05.10.2023

25.09.202, luni,

Comunicat de presă introductiv „Zilele Europene ale Patrimoniului 2023”.

 

27.09.2023, miercuri,

15.00 – Cuvând de deschidere, invitat special, dl Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

15.15  –  Panou de discuție cu arhitectul – restaurator, dl Serghei Garconiță.

Fourchette.

 

03.10.2023, marți

15.00  –  Festivitatea de închidere a „Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2023”. Înmânarea diplomelor AIRM.

  1. 30 –  Excursie „Clădirea fostei conduceri a Zemstvei Guberniale a Basarabiei – monument de artă, arhitectură și istorie”.

Fourchette.

 

05.10.2023, joi

Comunicat de presă final „Zilele Europene ale Patrimoniului 2023”.

 

 


Autor:

Facebook