Concursul „Wiki Loves Monuments 2023” în Republica Moldova

Ce este concursul „Wiki Loves.. ce?”?

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2022 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2.750.000!

În Republica  Moldova, concursul a fost organizat în 2021 și 2022, fiind acumulate peste 6.500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Recent, una din imaginile fotografului Iurie Șveț încărcate în concurs a luat locul 11 în cadrul acestui concurs la nivel mondial.

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate acestea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5.500 de obiective incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic, urmărindu-se să se ilustreze cât mai multe.

Perioada concursului:

În 2023, cea de-a treia ediție a Wiki Loves Monuments Moldova este organizată în perioada 1-30 septembrie.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Pentru participanți:

Donează fotografiile care reprezintă monumente ocrotite de stat. Participanții sunt încurajați să vizitezi și construcții pe care nu le-au mai văzut; să explorezi Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Tot ce trebuie să faceți este să dați click pe legătura „Încarcă foto” și să completați pașii ulteriori. Alternativ, jumătate din monumente sunt disponibile pe harta  – https://w.wiki/7N42.

Acestea sunt categoriile de premii, fondul total constituind peste 1.000$:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III: încearcă să impresionezi juriul
  • Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona
  • Premiul pentru cel mai prolific participant: ilustrează cât mai multe poziții din lista monumentelor
  • Loteria triplă – 3 premii unor participanți la întâmplare
  • Premii pentru câștigătorii bike-quest-ului

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii: https://www.facebook.com/wlm.moldova

 

Text adaptat după:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Loves_Monuments/Moldova/Pres%C4%83#Comunicat_de_pres%C4%83_la_%C3%AEnceputul_concursului_(1_septembrie_2023).

În imagine: Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului”, satul Briceni, raionul Dondușeni, monument de arhitectură,  de categorie națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat, la numărul 370, compartimentul Zona de Nord, fotografie de AIRM, anul 2010.


Autor:

Facebook