Festivalul Zilelor europene ale culturii evreiești în Republica Moldova

La data de 3 și 4 septembrie 2023, Republica Moldova a celebrat cultura și tradițiile evreiești în cadrul Festivalului Zilelor Europene ale Culturii Evreiești. Reprezentanții Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor au participat la lucrările din prima zi a festivalului, care au inclus un tur ghidat prin locurile emblematice ale culturii evreiești din republică și un concert de muzică evreiască.

Turul a cuprins vizitarea locurilor emblematice ale istoriei evreilor din Republica Moldova: satul Onișcani,  raionul Criuleni, or. Orhei și satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești. Ghidajul a fost realizat de directorul Muzeului de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, doamna Irina Șihova.

În atmosfera pitorească de pe malul Nistrului la Vadul Rașcov,  a fost organizat un concert, întreținut de „Select Cvartet plus”, care au interpretat muzica evreiască  în mai multe forme ale ei: de la klezmer și muzică cantorială, până la Yiddish Tango, muzică evreiască basarabeană și muzică cu influența spaniolă a flamencoului.

 


Autor:

Facebook