Restaurarea Cetății medievale Soroca

La data de 08.06.2023, reprezentanții Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor au participat la ședința Grupului de Lucru pentru restaurarea Cetății medievale Soroca, monument de arhitectură și istorie, înscris la nr. 2608 (compartimentul Zona de Nord) în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531 din 22.06.1993.

La ședință au mai participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI),  administrației raionului Soroca, Institutului Patrimoniului Cultural, companiei de construcții care efectuează lucrările, experți, etc.

Printre subiectele discutate în cadrul ședinței au fost: prezentarea lucrărilor de restaurare îndeplinite și dificultățile întâlnite, prezentarea neconcordanțelor în raport cu proiectul de execuție, stabilirea detaliilor privind instalarea ascensorului în turnul 4 și turnul 2 și demontarea scării de metal, identificarea soluțiilor tehnice privind cazematele ruinate și prezentarea soluțiilor arhitecturale privind instalarea galeriei de lemn.

La finalul ședinței,  Grupul de Lucru a decis a prezenta la următoarea ședință a CNMI toate propunerile de modificare a proiectului de execuție discutate în cadrul ședinței actuale.

 


Autor:

Facebook