Concursul „Wiki Loves Monuments 2022” în Republica Moldova

Concursul „Wiki Loves .. ce” ?

Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în anul 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2021 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2.600.000!

În Republica Moldova, concursul a fost organizat în premieră anul trecut, fiind acumulate aproape 3.000 de imagini care ilustrează 600 de monumente.

Scopul fotografierii patrimoniului cultural sub o licență liberă este ilustrarea articolelor de pe Wikipedia. De asemenea, organizatorii doresc să popularizeze clădirile istorice uitate. Toate acestea prin imagini panoramice, imagini ale fațadelor și interiorului, imagini aeriene, chiar și imagini istorice. Organizatorii pun la dispoziție lista de peste 5.500 de obiecte incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Fiecare din ele având un cod unic, urmărindu-se să ilustrăm cât mai multe.

Perioada desfășurării evenimentului:

În 2022, cea de-a doua ediție a Wiki Loves Monuments Moldova este organizată în perioada 1-30 septembrie 2022.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini este mic, alegerea e foarte grea.

Cum pot participa?

Donează fotografiile tale care reprezintă monumentele ocrotite de stat. Te încurajăm să vizitezi și construcții pe care nu le-ai mai văzut; simte-te liber (ă) să explorezi Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Tot ce trebuie să faci este să faci click pe legătura „Încarcă foto” și să completezi pașii ulteriori. Recent, am reușit să punem pe hartă jumătate din monumente – vezi https://w.wiki/5VbX.

Acestea sunt categoriile de premii, fondul total constituind 1.000$:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III: încearcă să impresionezi juriul
  • Premiul pentru cel mai prolific participant: ilustrează cât mai multe poziții din lista monumentelor
  • Loteria triplă – 3 premii unor participanți la întâmplare
  • Premiul pentru câștigătorul bike-quest-ului

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA.

Află mai multe despre concurs la pagina https://ro.wikipedia.org/wiki/WP:WLMMD. Urmărește pagina de Facebook a concursului, unde vor fi publicate noutăți, evenimente și — desigur — fotografii: https://www.facebook.com/wlm.moldova.

Note:

  1. Adaptat după:   https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Loves_Monuments/Moldova/Pres%C4%83.
  2. În imagine este Conacul Leonardi-Buznea din satul Ciuciulea, raionul Glodeni, monument de arhitectură, de categorie națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat, la numărul 1523, Zona de Nord, fotografie de primăria satului Ciuciulea, raionul Glodeni, iunie 2022.

Autor:

Facebook