18 aprilie – Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

În fiecare an,  începând cu 1983, la 18 aprilie se celebrează Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor, cunoscută și ca Ziua Patrimoniului. Scopul evenimentului este de a promova  diversitatea patrimoniului cultural al umanității, vulnerabilitatea acestuia și eforturile necesare pentru protejarea și conservarea lui.

Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor a fost propusă pentru celebrare de către  Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri  (ICOMOS) la 18 aprilie 1982 și aprobată de Adunarea Generală a UNESCO în 1983.

În 2022, tema  evenimentului  este „Patrimoniul și Clima”, pentru a aminti că patrimoniul natural și antropic este dependent și influiențat de climă. Dar mai ales, el este vulnerabil la elementele și  hazardurile climatice.

De exemplu, precipațiile abundente, determină apariția inundațiilor care spulberă tot ce găsesc în calea lor: clădiri, drumuri, poduri, etc., dar modifică și elementele naturale: păduri, pajiști, etc.  Să ne amintim de anul 2010 când inundațiile din valea Prutului au afectat mai multe sate din raionul Hâncești: Nemțeni, Cotul Morii și altele.

Temperaturile înalte, pot cauza incendii de vegetație, care deseori se extind în zonele rurale și urbane, afectând și patrimoniul antropic, pe lîngă cel natural. Totodată, patrimoniul este vulnerabil și la vânturi, ciclurile de îngheț-dezgheț, ninsorile puternice, uragane, etc.

Toate acestea, arată vulnerabilitatea și dependența patrimoniului față de climă, elementele și schimbările climatice, într-un cuvânt – față de Natură. În același timp, devenim mai creativi, mai atenți, mai inventivi pentru a preveni și gestiona cât mai bine efectele distructive ale climei asupra patrimoniului.

 

În imagine: monumentul de arhitectură, de categorie locală, cu denumirea „Casă particulară”, str. Avram Iancu nr. 40, or. Chișinău,  fotografie de AIRM, 14 iulie 2021.

 


Autor:

Facebook