Poetul Dumitru Matcovschi, eveniment de comemorare

La 26 iunie 2013, a plecat în lumea celor veșnici poetul Dumitru Matcovschi, scriitor, dramaturg, academician. A fost și rămâne această zi neagră o enormă pierdere pentru cultura noastră națională, dar și pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. După marea dramă care i s-a întâmplat poetului în 1989, Dumnezeu ne-a dat o speranță de-al mai avea pe Dumitru Matcovschi printre noi încă două decenii. La 26 iunie 2013, s-a dus, însă pentru totdeauna.

Membru titular al Academiei de Științe, Scriitor al Poporului, Laureat al Premiului de Stat, poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător, editor de reviste culturale – așa l-au știut conaționalii săi, pentru care a fost un simbol de curaj, un nume de referință în perioada Mișcării de Renaștere Națională. Om al Cetății – astfel a fost și va rămâne în veci pentru neamul românesc, Dumitru Matcovschi.

Este poetul care a reabilitat valoric textele scrise pentru cântec: „Basarabia”, „Cu numele tău”, „Sfântă ni-i casa”, „Nunta de argint”, „Cine mi-e drag”, „Sărut, femeie, mâna ta” etc. Iar textele dramatice au devenit cunoscute și în versiune cinematografică.

Asociația „Focul din Vatră”  (AFV) împreună cu Agenția de Inspectare și  Restaurare a Monumentelor (AIRM) invită toată lumea de bună credință la 26 iunie 2020, la orele 9.00, la  depunerea de flori la bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Va avea loc și  un scurt recital de poezie și cântec pe versurile poetului.

Leonid Smolnițchi, președinte AFV, tel.: 069 136 990

Ion Ștefăniță, director general AIRM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *