Proiectul-pilot „Toți pentru patrimoniu: tinerii reînsuflețesc patrimoniul”

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2019,  la 2627 septembrie 2019, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a organizat proiectul-pilot „Toți pentru patrimoniu: tinerii reînsuflețesc patrimoniul”. Proiectul a fost organizat  cu susținerea Ambasadei Franței, pensiunii turistice „Eco Resort Butuceni” și Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din orașul Chișinău.

Timp de 2 zile, 60 de elevi din clasele a II-a și a III-a, de la Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” au participat la un șir de ateliere practice, ore teoretice privind patrimoniul și excursii în rezervația cultural-istorică „Orheiul Vechi”. Toate acestea s-au desfășurat în satul Butuceni, raionul Orhei.

Pe parcursul  primei zile, elevii au participat la atelierele practice de:

  • toarcere a firului de lână;
  • țesut covoare;
  • dezghiocat porumbul;
  • pregătit colaci și hulubași;
  • preparat plăcinte tradiționale.

Totodată ei au avut o excursie la mănăstirea rupestră „Adormirea Maicii Domnului”.  Acolo, elevii au admirat panorama care se deschide deasupra canionului râului Răut.

A doua zi, elevii au avut un șir de ore care au implicat familiarizarea cu noțiunea de „patrimoniu”, profesiile din acest domeniu, tipurile de  monumente  și aplicarea cunoștințelor dobândite în activități practice.

Elevii au mai participat la culesul strugurilor. În a doua parte a zilei, ei au avut parte de un concert cu muzică și dans popular și au primit certificatele de participare la eveniment.

Cei mai mulți dintre elevi, au fost încântați de activitățile agricole specifice toamnei: culesul și zdrobitul strugurilor, strânsul nucilor și altele. O mare parte din ei, pentru prima dată au fost implicați în astfel de lucrări agricole. Mulți din elevi, și-au exprimat dorința de a deveni arhitecți, ghizi turistici sau specialiști în domeniul patrimoniului.


Autor:

Facebook