Atelierului de lucru „Tehnici de restaurare aplicate în practică”

În perioada 26-30 august 2019 elevi ai școlilor profesionale din Moldova au învățat de la experți italieni tehnici de restaurare a clădirilor istorice. Timp de cinci zile, tinerii au avut atât cursuri teoretice, cât și practice. În prima parte a atelierului, specialiștii din Italia le-au explicat elevilor specificul lucrărilor de restaurare și le-au prezentat materialele necesare pentru ele. În cea de-a doua parte, tinerii, asistați de experții italieni și de profesorii lor de la școlile profesionale, au realizat mici intervenții la Muzeul Zemstvei, acolo unde s-au desfășurat instruirile. Ei au efectuat lucrări de curățare, consolidare și integrare a detaliilor interioare,  și a țesăturii exterioare și a decorațiunilor clădirii vechi de aproape 170 de ani.

Acum, studenții vor fi capabili să înțeleagă în ce stare se află clădirile istorice, să aleagă materialele necesare pentru intervenții și să aplice tehnici simple de restaurare fără a afecta structura originală a imobilelor. Pe termen lung, participanții la atelier pot deveni restauratori profesioniști.
Vineri, 30 august, ministrul educației, culturii și cercetării, doamna Liliana Nicolaescu-Onofrei, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, doamna Valeria Biagiotti, precum și reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova vor participa la ceremonia de înmânare a certificatelor de participare pentru studenți.
În cadrul evenimentului, care se va desfășura începând cu ora 14.30 la Muzeul Zemstvei, elevii își vor prezenta lucrările.

Atelierul a  fost organizat de Proiectul Uniunii Europene Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia”, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și cu suportul  Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Notă: în august 2018, proiectul Twinning a organizat primul atelier de lucru conceput pentru sectorul VET, cu genericul „Tehnici tradiționale de construcție moldovenești”, la Butuceni/ Orheiul Vechi, la care au participat 20 de studenți de la școlile profesionale din Chișinău și Orhei. Atelierul de lucru de anul acesta are drept scop asigurarea continuității activităților începute în vara anului 2018.

Pentru informații suplimentare, puteți contacta:
1. Cezara Cebanu, asistent RTA, +373 78121179, cezaracebanu@gmail.com
2. Marcela Eșanu, asistent RTA, +373 68555047, esanumarcela@gmail.com


Autor:

Facebook