Velo Maratonul din 13 aprilie 2019

La 13 aprilie 2019, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor în colaborare cu Oficiul Consiliului Europei în Chișinău, Asociația Obștească Sporter, Clubul Cicliştilor Amatori din Republica Moldova, Velopoint și Federația de Ciclism din Republica Moldova, cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor Istorice, marcată tradițional la 18 aprilie, a organizat o acțiune de sensibilizare și informare prin sport – Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul. La eveniment au participat reprezentanți a mai multor misiuni diplomatice acreditate la Chișinău și ai publicului larg.

Evenimentul a început cu o cursă scurtă „Turul monumentelor ruinate din Chișinău”: Muzeul Zemstvei, Casa Herța, Casa Kligman, Sinagoga cu azil și Moara Roșie. La fiecare obiectiv, participanții au făcut un scurt popas, în timpul căruia, domnul Ion Ștefăniță, directorul general al Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a relatat date din istoria monumentelor vizitate.

Velo maratonul a continuat cu cursa lungă spre biserica Sfântul Alexei din satul Pohrebea, raionul Dubăsari, care a fost punctul final al destinației. Acolo, participanții au fost întâlniți de oficialitățile raionului Dubăsari. Domnul Ion Ștefăniță, a relatat despre istoria bisericii și importanța sa pentru patrimoniul național.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și partenerii săi,  le mulțumește tuturor participanților pentru prezența la eveniment.


Autor:

Facebook