Mai ieri studenți, azi arhitecți cu acte în regulă, un grup de absolvenți ai FUA, promoția-2018, și-au făcut planuri mari pentru 2019. În parteneriat cu Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM) au elaborat un proiect de revitalizare a Grădinii publice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chișinău, cu prilejul aniversării a două secole de la fondarea acesteia.
Încă din ultimii ani de facultate Natalia VINTILOVA, Irina SIOMINA, Marina TURUTA și Elena ȚÂNȚAR visau la acest proiect care să confere confort urban Chișinăului istoric. Acum, se pare, sunt la un pas de realizarea acestuia. Și pentru că își doresc să facă o operă de amploare, demnă de o urbe înfloritoare și capitală a unei țări, făcând echipă cu specialiști de la AIRM, fetele au lansat un apel către toți citadinii și patrioții capitalei – arhitecţi-urbanişti, designeri, și agenți economici care iubesc cu adevărat acest oraș, să investească suflet, creație și mijloace financiare întru revitalizarea Chișinăului, transmite site-ul universității.
Elaborat în grafică 3D, proiectul pare destul de ambițios. Acesta presupune implementarea mai multor elemente noi, moderne, care însă să nu denatureze structura inițială a parcului. Este vorba de schimbarea pavajului, a sistemului de iluminare, amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii. Suprafața verde a parcului urmează să fie extinsă de la 42 mii m.p. la 47 mii m.p., iar sculpturile, băncile și coşurile de gunoi vor avea un stil modern.
Marina TURUTA, arhitect: „Ne propunem să restaurăm cele mai importante elemente arhitecturale ale parcului, între care felinarele, băncile, gardul de pe tot perimetrul, urmând să apară și două havuzuri noi.”
Natalia VINTILOVA, arhitect: „Elementele noi pe care ne gândim să le introducem vor avea menirea de a sublinia contrastul dintre timpurile noi și cele de odinioară, iar iluminatul va pune în valoare havuzul central și Aleea Clasicilor.”
Andrei OTOMANIUC, arhitect: „De asemenea, ne-am gândit și la accesele pietonale, care să fie comode și să securizeze contrastul dintre pietoni și automobile.”
Ion STEFĂNIȚĂ, directorul Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, a menționat că îşi doreşte ca în 2019, când este marcat anul lui Dumitru Matcovschi, bustul acestuia să fie montat pe Aleea Clasicilor. D-sa a venit cu un îndemn către toți locuitorii capitalei: „Haideți împreună să facem ca Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” să fie cu adevărat o carte de vizită a orașului!”