Proiect de restaurare: Veronica Micle 11

Clădirea istorică de pe adresa str. Veronica Micle, 11, din Chișinău, care este ruinată și a fost abandonată decenii la rând, va fi restaurată. Potrivit reprezentanților Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) proiectul a demarat zilele acestea.

Directorul AIRM, Ion Ștefăniță, spune că imobilul este proprietate privată și lucrările de restaurare și consolidare a clădirii vor fi efectuate de proprietarul construcției. Potrivit lui Ion Ștefăniță, va fi restabilită fațada și reproiectat interiorul clădirii.

Clădirea are statut de monument protejat și datează din secolul al XX-lea. Iată cum este descrisă clădirea în arhive, în anul 1915: „Corp de casă cu două etaje, pereţii sunt căptuşiţi cu piatră de calcar, acoperit cu ţiglă de Marsilia”.

Imagine din arhivă, perioada țaristă: redacția ziarului ”Besarabeț” și imobilul din str. Veronica Micle 11 (dreapta).

Imagine din anii 2005-2006. Sursa: monument.sit.md

Extras de pe platforma monument.sit.md:

”Monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe.

Până în 1905 parcela de pământ, aflată la colţul străzilor, aparţinea mănăstirii Mormântul Domnului. În 1905 acest teritoriu cu construcţii vechi a trecut în proprietatea statului şi oraşul l-a dăruit pentru construcţia spitalului comunităţii mănăstirii Hârbovăţ a surorilor medicale. După construcţia clădirii de colţ, secţia de construcţii a Cârmuirii guberniale, în 1909 a confirmat proiectul unei case cu 2 etaje, care a fost construit în anul 1910. S-a păstrat descrierea din 1915: „Corp de casă cu două etaje, pereţii sunt căptuşiţi cu piatră de calcar, acoperit cu ţiglă de Marsilia”. În 1940 proprietari este atestat Ministerul Sănătăţii. Acuma este semiruinat.

Casa era aliniată la linia roşie a străzii, construită într-un parter şi etaj. Faţada principală era asimetrică, cu cinci axe compoziţionale, patru goluri de ferestre şi una de uşă, dominată de un bowindou la etaj, amplasată lateral spre stânga. Paramentul parterului era evidenţiat prin bosaje proieminente, etajul tencuit cu imitaţia bosajelor. Din detaliile arhitectonice, tributare eclecticii cu reminiscenţe neorenesanse, s-au păstrat consolele bowindoului acoperite cu frunze de acant. ”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *