Începând cu anul 2011, Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova și Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, în parteneriat cu Direcția Cultură a Consiliului Municipal Chișinău, realizează ediții bienale ale Conferinței Internaționale „Identitățile Chișinăului”. Până în prezent au fost realizate patru ediții ale proiectului (2011, 2013, 2015, 2017). Publicarea ulterioară a comunicărilor în volume distincte a avut un impact direct asupra publicului larg interesat de trecutul, prezentul și viitorul Chișinăului.
Proiectul se înscrie în șirul de acțiuni menite să facă cunoscut și să valorifice patrimoniul cultural și istoric, material și imaterial al orașului Chișinău, acțiuni încurajate și de majoritatea organizaţiilor in-ternaţionale, guvernamentale și neguvernamentale – UNESCO, ICOMOS, Consiliul Europei, iar recent și de Uniunea Europeană prin Tratatul de la Lisabo-na, care îndeamnă statele membre să-și respecte reciproc diversitatea culturală și lingvistică și să asigure protecţia patrimoniului cultural european. Declararea de către Uniunea Europeană a anului 2018 drept Anul European al Patrimoniului este o dovadă eloc- ventă în acest sens.
Recent seria „Istorii și Documente Necunoscute – IDN ” a fost completată cu o nouă apariție editorială – materialele Conferinței Internaționale „IDENTITĂȚILE CHIȘINĂULUI”, Ediția a IV -a. 19-20 octombrie 2017, Chișinău, Republica Moldova / coord: Sergiu Musteață, Alexandru Corduneanu. – Chișinău: ARC, 2018. – 296 p.
Lansarea cărții a avut loc în ziua de 21 noiembrie 2018 în sala de conferințe a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Moderatorii acțiunii – prof. dr. Sergiu Musteață și Alexandru Corduneanu, coordonatorii volumului.
Participanții la lansare au fost autorii articoleleor incluse în culegerea de studii, precum și oaspeți de onoare, precum scriitorii Vladimir Beșleagă și Emilian Galaicu-Păun.
În luările de cuvânt acad. Andrei Eșanu, scriitorii Vladimir Beșleagă, Leo Butnaru și Emilian Galaicu-Păun, cercetătorii Iurie Colesnic și Dinu Poștarenco au menționat importanța inițiativei Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, Grupului Civic pentru Patrimoniu Cultural și Asociației Tinerilor Istorici din Moldova pentru studierea și promovarea a unei mai bune cunoașteri a istoriei Chișinăului de către tânăra generație, în special.
Pînă la apariția cărții în librarii și bibliotecile publice ale Chișinăului, versiunea „pdf” a acesteia poate fi descărcată și citită gratis AICI