“Crimele sunt crime și trebuie condamnate. Iar toleranța nu trebuie să fie selectivă… “
La 24 iulie am lansat proiectele comemorative ”Stolpersteine” și ”Ultima Adresă”. ”Stolpersteine” (din germană – piatră de poticnire) reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Inițiativa presupune instalarea în trotuar a unei plăci de alamă, în fața casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naștere în 1993 la inițiativa artistului german Gunter Demnig iar astăzi peste 67.000 astfel de plăci au fost instalate în 22 state europene. Stolpersteine este, astfel, cel mai mare proiect de comemorare din lume.
Primele plăci în Chișinău au fost instalate de către autorul inițiativei. Prima piatră comemorativă a fost instalată pe adresa Alexandru cel Bun 17, unde a locuit – Moise Berliand. Moise Berliand – născut la 23/07/1885 în Chișinău, a fost fiul lui Solomon Berliand și bunicul actorului de astăzi – Fracois Berleand. În perioada interbelică Moise Berliand se refugiază din Basarabia în Franța. Aflându-se în Franța, acesta este arestat și deportat în lagărul de concentrare Drancy, situat lângă Paris. În data de 7 martie 1944 Moise Berliand este deportat cu transportul nr. 69 spre lagărul de exterminare Auschwitz Birkenau, unde a fost omorât. Conform Monitorului Municipal din 15 martie 1940, Solomon Berliand, tatăl victimei, figurează drept proprietar al imobilelor din adresa 27 Martie 1918 (str. Alexandru cel Bun de astăzi) nr. 15 și nr. 17. La instalarea acesteia au fost prezente și rudele îndepărtate ale lui Moise Berliand, Richard Berliand împreună cu familia sa.
Cea de-a doua ”piatră de poticnire” a fost instalată lângă casa în care a locuit Bunya Bron pe adresa strada Armenească 27. Bunya Bron – născută în 1890 la Chișinău, cu numele de fată Imas, în familia lui Fișel și Leya. A fost căsătorită cu Ițhac Bron. În Monitorul Municipal din 1940 Bunia (Bunya) Bron figurează în calitate de proprietar de apartament în str. Armenească 27 împreună cu mama sa – Leya Imas. Conform datelor din arhiva Yad Vashem, Bunya Bron se numără printre victimele Holocaustului, fiind executată prin împușcare în 1941. În cadrul fișei de pe Yad Vashem, la fel se menționează ultima adresă a victimei – str. Armenească 27.
”Nu este un motiv de fericire, dar pot spune că am noroc de fiecare oraș nou, de fiecare țară nouă, în acest caz, fiecare piatră este nouă. Aceasta nu este o rutină. Lucrul asupra pietrelor este o rutină, dar istoria din spatele acestor victime nu va deveni niciodată o rutină. Este o altă formă a istoriei” – a declarat autorul proiectului Gunter Demnig.
Plăcuțele ”Ultima Adresă„ vor fi instalate în iulie – august 2018.
Acest proiect este inițiat de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova cu sprijin financiar din partea Ambasada SUA în Republica Moldova.