Lansarea proiectelor ”Ultima Adresă” și ”Stolpersteine”

Dragi prieteni, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, vă invită la evenimentul de lansare a proiectelor ”Ultima Adresă” și ”Stolpersteine”. Evenimentul va avea loc în data de 24 iulie, orele 13:00, în sala de conferințe a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, str. Sfatul Țării 8 (intersecție cu str. Alexei Șciusev).
Proiectul ”Ultima Adresă” are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor.
Prima placă ”Ultima Adresă” a fost instalată în Moscova la 10 decembrie 2014. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
”Stolpersteine” (din germană – piatră de poticnire) reprezintă un proiect european de comemorare a victimelor nazismului. Inițiativa presupune instalarea în trotuar a unei plăci de alamă, în fața casei unde au locuit victimele. Proiectul a luat naștere în 1993 la inițiativa artistului german Gunter Demnig iar astăzi peste 67.000 astfel de plăci au fost instalate în 22 state europene. Stolpersteine este, astfel, cel mai mare proiect de comemorare din lume. Primele plăci Stolperstine din Moldova vor fi instalate de către Gunter Demnig în data de 24 iulie.
Instalarea primei plăci Stolpersteine este programată pentru orele 15:00, în fața imobilului din str. Alexandru cel Bun 17.
Un alt proiect care va fi lansat în premieră în Moldova se numeşte „Ultima Adresă”. Acesta are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste.
Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor. Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european ”Stolpersteine”. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
La eveniment vor fi prezenți istorici, jurnaliști, studenți, activiști civici, și reprezentanți ai familiilor represate.
Intrarea la eveniment este liberă, vă așteptăm cu drag.
Pagina evenimentului pe Facebook.


Autor:

Facebook