Vernisarea expoziției ”Patrimoniul Dispărut”

În cadrul zilei Internaționale a Monumentelor și a Siturilor am lansat expoziția ”Patrimoniul Dispărut”. Expoziția fotografică ”Patrimoniul dispărut” este dedicată patrimoniului arhitectural dispărut atât din Chișinău cât și din alte localități ale țării. Puțini dintre noi cunosc că frumusețea Chișinăului din secolul XIX – XX sau a orașului Bălți o mai putem vedea doar în unele fotografii timpurii în cărți poștale și ilustrații. La răscrucea secolelor XIX și XX Chișinăul se bucură de o dezvoltare nemaiîntâlnită iar acest lucru se referă și la edificiile care se construiesc în acea perioadă. Apar primele edificii administrative, hoteluri, magazine, cofetării, farmacii – toate în imobile noi de o frumusețe incontestabilă. Apar hotele precum ”Palace” în stil Art – Nouveau sau Bristol cu elemente de baroc. Din păcate cele mai multe dintre acestea nu s-au păstrat din motiv că au fost grav afectate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, demolate în perioada sovietică sau chiar în anii de independență.

De aceeași istorie tristă are parte și Centrul Istoric al Bălțiului care a fost grav afectat de război dar și demolat aproape în totalitate în perioada sovietică din cauza replanificării urbane de atunci. Zeci de clădiri frumoase care au supraviețuit războiului au fost distruse pentru totdeauna. Putem doar spera ca măcar unele dintre aceste bijuterii arhitecturale să fie ridicate din nou pe locul lor de altădată, practică întâlnită în multe state Europene.

În acest context este important de a stopa atitudinea neglijentă față de patrimoniul cultural imobil prin a informa și sensibiliza cetățenii cu privire la siturile cultural-istorice existente, potențialul acestora dar și importanța de a le valorifica și transmite generațiilor viitoare. Cu această ocazie anunțăm lansarea campaniei #LoculAcestaConteaza 2018. În bunele tradiții ale campaniilor similare din alte state, campania de sensibilizare devine activă în luna mai a fiecărui an. Unul din obiectivele campaniei este de a încuraja cetățenii să împărtășească cu publicul larg locurile ce contează pentru ei dar și comunitățile din care fac parte, cu scopul de a crea o conexiune dintre cetățeni și siturile cultural/istorice dar și de a solidifica această conexiune în cazurile în care aceasta deja există.
*****************************************************************
Expoziția fotografică a fost realizată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova în cooperare cu oldchisinau.com cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Aducem mulțumiri partenerilor noștri și tuturor celor care au făcut posibilă această expoziție: Iurie Șveț, Alexandr Baikalov, Iurie Cojocaru, Ruslan Mihalevski și platforma baltigraphia.me


Autor:

Facebook