”Orașe pentru oameni” – lecție publică cu arhitectul danez Jan Gehl

Lecția deschisă a renumitului arhitect și urbanist Jan Gehl în cadrul Săptămânii Urbanismului Durabil la Chișinău. Eveniment organizat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Co-organizatori: Forumul Civic Urban (Centrul de Urbanism, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Institutul de Dezvoltare Urbană, UrbanLab Chișinău, Departamentul Arhitectură și Urbanism, UTM).
Jan Gehl este cunoscut în toată lumea drept promotorul noului urbanism, iar cărțile sale au schimbat percepția orașului, readucându-l la scara umană. În lecția sa, Jan Gehl va puncta principille după care se planifică, se construiește și se schimbă un oraș plăcut oamenilor. Aceasta este o șansă unică, să aflăm din prima sursă cum să regândim orașul nostru.
Această lecție nu este doar pentru arhitecți și urbaniști, dar și pentru oricine interesat de dezvoltarea sustenabilă a orașului Chișinău.

Lecția deschisă s-a desfășurat în limba engleză, cu traducere în limba română. Intrarea a fost liberă.
Evenimentul a avut loc în data de 23 martie, ora 10.00, sala 212, Facultatea de Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice din Moldova (bd. Dacia 39). La eveniment au participat câteva sute de persoane.
Jan Gehl s-a născut în Danemarca și pe parcursul carierei sale a publicat mai multe cărți dedicate orașelor, printre care „Viața între clădiri”, „Orașe pentru oameni”, „Noi spații urbane”, „Spații publice-Viață Publică” și cea mai recentă „Cum să studiem viața publică?”. Este Profesor Emeritus la Academia Regală Daneză de Arte și Școala de Arhitectură, deține mai multe titluri onorifice de la Universitățile din Edinburgh, Halifax, Varna and Toronto. În cadrul Gehl Arhitects, unde este partener fondator, a colaborat la proiecte urbane din Copenhaga, Londra, Melbourne, Sydney, Riga, Amman, New York, Moscova. Printre numeroasele recunoașteri, se numără Premiul Sir Patrick Abercrombie pentru contribuții remarcabile în planificarea urbană, oferit de Uniunea Internațioanală a Arhitecților.
Acest eveniment face parte din Săptămâna Urbanismului Durabil „Chișinău 2030: un proiect urban pentru a structura viitorul”, organizată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.
Co-organizatori: Forumul Civic Urban (Centrul de Urbanism, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Institutul de Dezvoltare Urbană, UrbanLab Chișinău, Departamentul Arhitectură și Urbanism, UTM).


Autor:

Facebook