Acord de parteneriat AIRM/IDIS Viitorul

IDIS Viitorul și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor (AIRM) au încheiat un Acord de Parteneriat pentru a coopera în scopul regenerării spațiului urban al Republicii Moldova. Pentru a pune în practică ideea acestui parteneriat, ambele instituții au căzut de acord asupra princiilor de colaborare și cum intenționează să-și coordoneze acțiunile în vederea recuperării identităților urbane arhitectural-urbanistice a Municipiului Chișinău, modelarea dezvoltării urbane într-un mediu participativ, profesionist și cu bun simț.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției (AIRM) a declarat că reabilitarea orașului Chișinău este strategic importantă pentru climatul de încredere, buna guvernare și modelele de referință democratice la care se orientează cetățenii RM, care-și doresc să locuiască într-un oraș cât mai aproape de tradițiile europene. „Sunt foarte multe clădiri istorice în această urbe, care trebuie să prindă viață și să redea Chișinăului un aspect de oraș bine guvernat, bine aranjat”.

La rândul său, Directorul IDIS Igor Munteanu a declarat că societatea civilă trebuie să fie mai fermă și mai bine pregătită în crearea mecanismelor de regenerare a orașului Chișinău, căutarea de soluții optime la problemele istorice cu care se confruntă orașul: construcțiile haotice, transportul subdezvoltat, piețile nereglementate, dar și lipsa de viziunne strategice pentru dezvoltarea infrastructurilor vitale pentru dezvoltarea corespunzătoare a părții istorice a capitalei. În opinia sa există numeroase alerte, care cheamă actorii interesați de buna guvernare a orașului Chișinău să coopereze activ, să identifice formate credibile de mobilizare și consultare a cetățenilor, în scopul reabilitării cartierelor istorice (signature), albia râului Bâc, monumentele urbanistice care pot reda Chișinăului un aspect plăcut și distinct.

IDIS și AIRM au convenit să decidă asupra unui plan comun de acțiuni puse în serviciul dezvoltării urbane în Chișinău, prin intermediul unei platforme numite CityLab, crearea de sensibilitate publică, promovarea includerii părților în calitate de executanți și administratori de proiecte și programe naționale și internaționale și identificarea unor proiecte de relevanță națională, facilitarea consultărilor publice și crearea de grupuri de lucru și forumuri pe subiecte de interes reciproc în dezvoltarea Municipiului Chișinău și altor orașe de importanță națională.

Obiectivele urmărite de cele două instituții țin de crearea unor condiții favorabile în procesul de schimbări urbane, consultări publice și de implementare a tehnologiilor noi, promovare și evaluare a ideilor, informațiilor, precum și inițierea unor proiecte comune în condiții reciproc avantajoase în cadrul programelor și direcțiilor prioritare naționale și internaționale.

IDIS Viitorul și Agenția de inspectare și restaurare a monumentelor își propun să coopereze în susținerea proiectelor și punerii de bună administrare a patrimoniului cultural, urbanistic și de habitat în Municipiul Chișinău și alte orașe de relevanță națională.


Autor:

Facebook